Gynaecoloog Mireille Bekker onderzoekt of vrouwen zichzelf bij een gecompliceerde zwangerschap thuis kunnen monitoren. De gegevens van moeder en kind worden draadloos gestreamd naar het ziekenhuis. Is het veilig en wat vinden de zwangeren?
De vrouwen hebben bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk, gebroken vliezen of het ongeboren kind heeft groeivertraging. Soms liggen de vrouwen wekenlang in het ziekenhuis; er worden dagelijks hartfilmpjes gemaakt en de bloeddruk wordt gemeten. ‘Het gaat om gezonde vrouwen’, zegt gynaecoloog Mireille Bekker. ‘Ze voelen zich ook goed. In het ziekenhuis worden ze plotseling geconfronteerd met ernstige ziekenhuisproblematiek. Dat kan hen angstig en somber maken. Ze voelen zich afhankelijk en krijgen het gevoel de regie te verliezen. Ze missen hun partner en hun gezin.’
Veilig
Sinds gegevens over hart en bloed druk naar het ziekenhuis gestreamd kunnen worden, is opname wellicht helemaal niet meer nodig. Dat onderzoekt Mireille. ‘De moeders maken met een draadloos apparaat zelf een hartfilmpje van het kind en meten hun eigen bloeddruk’, zegt ze. ‘Gewoon thuis in hun vertrouwde omgeving, relaxt op de bank.’ Het onderzoek is een jaar voorbereid. De apparatuur is voorzien van een keurmerk en er is gecheckt of de data ook werkelijk veilig kunnen worden verstuurd.
Op 1 december 2016 is het startschot gelost. Behalve het UMC Utrecht, doen ook onder meer het AMC, Diakonessenhuis en het Groningse Martiniziekenhuis mee. Naar verwachting zijn over twee jaar de resultaten bekend.
Animo
Mireille hoopt twee groepen van tweehonderd vrouwen bij haar gerandomiseerde studie te kunnen betrekken. Loting bepaalt in welke groep een vrouw belandt: de groep die wordt opgenomen in het ziekenhuis, of de groep die thuis zelf de monitoring doet. Mireille: ‘Nee, we zijn niet bang dat vrouwen thuis onvoldoende rust nemen. Elke moeder wil het beste voor het kind. Uiteraard vallen vrouwen met zeer ernstige problematiek buiten de doelgroep voor het onderzoek. Je kunt thuis niet veilig een infuus met medicatie aansluiten als je zwanger bent.’ Uit een pilot is gebleken dat er animo is voor thuismonitoring. Mireille:
‘In aanloop naar de studie hebben we vrouwen vragenlijsten laten invullen. Ze reageerden enthousiast.’
Babykamer
De klinisch verloskundige beoordeelt de gegevens die via het webportaal binnenkomen en belt dagelijks met de moeder. Mireille verwacht dat deze vorm van thuismonitoring even veilig is. ‘Een ziekenhuisopname gaat je niet in de koude kleren zitten’, zegt ze. ‘Ik weet dat uit ervaring tijdens een van mijn eigen zwangerschappen. Je bent kwetsbaar en voelt je eenzaam omdat je niet bij je gezin kunt zijn.
Wij zien ook vrouwen bij wie de bloeddruk al stijgt zodra er een witte jas aan hun bed verschijnt, en vrouwen die vanuit hun positie als patiënt gefixeerd raken op de metingen. Als je zwanger bent, wil je thuis zijn. De babykamer inrichten en alvast de kleertjes strijken.’
Verder lezen?
Lees meer over het geboortecentrum op hetwkz.nl